05 min.
30 min.
100 min.
Pieczone udka z kurczaka w słodko-pikantnej marynacie z miodem, sosem sojowym i chili. Jest tu też sporo czosnku. Jeśli zamarynujesz kurczaka wcześniej, dobrze przejdzie przyprawami, a Ty przygotujesz później szybki obiad.
Składniki:
- 120 ml octu ryżowego
- 5 łyżek miodu
- 80 ml sosu sojowego
- 4 łyżki oleju sezamowego
- 3 łyżki sosu chili z czosnkiem (Sriracha)
Przygotowanie:
1W miseczce porządnie wymieszać ocet z miodem, sosem sojowym, olejem sezamowym, sosem chili, czosnkiem i solą. Połowę tej marynaty wlać do woreczka z suwakiem lub z innym zamknięciem. Dodać kurczaka, wycisnąć z woreczka całe powietrze, a worek zamknąć szczelnie. Potrząsać przez chwilę, aby kurczak pokrył się marynatą. Odstawić do lodówki na 1 godzinę. Raz lub dwa odwrócić kurczaka w worku na drugą stronę.
2Po upływie godziny rozgrzać piekarnik do 220°C (gaz: 7).
3Pozostałą połowę marynaty wlać do rondelka i postawić na średnim ogniu. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 3-5 minut, często mieszając. Gotować, aż sos zgęstnieje.
4Wyjąć kurczaka z woreczka; marynatę pozostałą w woreczku wylać. Ułożyć udka w naczyniu żaroodpornym i posmarować 1/3 zagęszczonej marynaty z rondelka.
5Piec przez 30 minut, po 10 minutach smarując jeszcze marynatą z rondelka.
6Odstawić na 5-10 minut. W tym czasie ponownie zagotować marynatę pozostałą w rondelku. Gotować przez 1-2 minuty.
7Podawać kurczaka polanego dodatkową marynatą i posypanego cebulką dymką.
Porcja dla:
4 osób