Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
40 min.

Ten chlebek najlepiej piec jesienią, kiedy jest pod dostatkiem jędrnych, słodkich jeżyn. Dzięki dodatkowi maślanki jest lekki i kruchy. Najpyszniejszy jest prosto z pieca, podany z filiżanką herbaty.

Składniki:

  • 115 g mąki białej
  • 115 g mąki razowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 55 g drobnego cukru
  • 55 g masła, pokrojonego na małe kawałki
  • skórka drobno otarta z 1 cytryny
  • 85 g świeżych jeżyn
  • 120 ml maślanki lub nieco więcej w razie potrzeby

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Przesiać oba gatunki mąki i proszek do pieczenia do dużej miski. Dorzucić otręby, które pozostały na dnie sita. Wsypać cukier i wymieszać. Dodać masło i rozrobić je palcami z suchymi składnikami, aż ciasto będzie przypominać bułkę tartą.

2Dodać skórkę z cytryny, wyrobić. Wrzucić jeżyny i bardzo ostrożnie wymieszać, by nie zmiażdżyć delikatnych owoców.

3Wlać maślankę i delikatnie połączyć ją z ciastem nożem o zaokrąglonym czubku. Uważać, żeby nie uszkodzić owoców. Jeśli na dnie miski pozostanie sucha mąka, dodać nieco więcej maślanki. Gdy tylko ciasto będzie wyrobione, przełożyć je na posypaną mąką stolnicę i zagnieść delikatnie dwa lub trzy razy, by uformować kulę.

4Ugnieść z kuli ciasta krążek o średnicy 18 cm. Przełożyć na nasmarowaną blachę. Tępą krawędzią noża zaznaczyć podział na 8 porcji i posypać odrobiną białej mąki. Piec 20-25 minut, aż ciasto wyrośnie i przyrumieni się lekko. Pokroić wzdłuż zaznaczonych linii i podawać na ciepło. Chlebek smakuje najlepiej prosto z pieca lub tego samego dnia, ale można go przechować do następnego dnia w szczelnym pojemniku.

Porcja dla:

8 osób