Czas przygotowania:
20 min.
Całkowity czas:
500 min.

Smaczny i orientalny sposób na ogórki. Ogórki z curry to hit sezonu – doskonałe na zimę, bo curry rozgrzewa organizm!

Składniki:

  • 5 kg ogórków
  • 7 cebul
  • 7 łyżeczek soli
  • 4 łyżki zielonego kopru
  • 4 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 4 łyżeczki słodkiej papryki
  • 4 łyżeczki gorczycy
  • 4 łyżeczki curry

Przygotowanie:

1Ogórki pokroić w słupki, a cebulę w talarki. Wymieszać z solą i odstawić na całą noc.

2Ogórki odcisnąć i wymieszać pozostałymi przyprawami. Nakładać do słoików. Zalać zalewą, zakręcić słoiki i wstawić do dużego garnka wyłożonego ściereczką.

3Wlać wody do 2/3 wysokości słoików. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 2 minuty. Ostrożnie wyjąć słoiki i odstawić aby przestygły.

Porcja dla:

6 osób