Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
500 min.
500 min.
Smaczny i orientalny sposób na ogórki. Ogórki z curry to hit sezonu – doskonałe na zimę, bo curry rozgrzewa organizm!
Składniki:
- 5 kg ogórków
- 7 cebul
- 7 łyżeczek soli
- 4 łyżki zielonego kopru
- 4 łyżeczki mielonego pieprzu
- 4 łyżeczki słodkiej papryki
- 4 łyżeczki gorczycy
- 4 łyżeczki curry
Przygotowanie:
1Ogórki pokroić w słupki, a cebulę w talarki. Wymieszać z solą i odstawić na całą noc.
2Ogórki odcisnąć i wymieszać pozostałymi przyprawami. Nakładać do słoików. Zalać zalewą, zakręcić słoiki i wstawić do dużego garnka wyłożonego ściereczką.
3Wlać wody do 2/3 wysokości słoików. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 2 minuty. Ostrożnie wyjąć słoiki i odstawić aby przestygły.
Porcja dla:
6 osób