Czas przygotowania:
10 min.
Całkowity czas:
70 min.

Idealny dodatek do kanapek, krakersów i jako dip do warzyw. Robi się go z ciecierzycy i pasty tahini, którą też można przygotować samemu w domu.

Składniki:

  • 250 g ugotowanej ciecierzycy (lub ciecierzycy z puszki)
  • 100 g pasty tahini
  • szczypta soli
  • 60 ml soku z cytryny
  • 30 ml oliwy z oliwek extra virgin

Przygotowanie:

1Do pojemnika blendera włożyć cieciorkę, tahini i dodać sól. Zmiksować, w razie potrzeby dodając 1-2 łyżki wody z gotowania ciecierzycy.

2Dodać oliwę i znów zmiksować. Doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny.

3Przełożyć hummus do miski, przykryć i wstawić na minim 1 godzinę do lodówki.

4Podawać lekko skropiony oliwą z oliwek. Można też oprószyć słodką papryką, chilli lub świeżo zmielonym pieprzem.

Porcja dla:

450 osób