Czas przygotowania:
90 min.
Całkowity czas:
90 min.

Naleśniki są często serwowane na słodko z owocami i konfiturami, jednak są również znakomite przepisy na naleśniki na słono. Pycha twarożek ziołowy!

Składniki:

  • 600 g małych mączystych ziemniaków
  • 2 łyżki mąki
  • 100 g śmietany kremówki
  • 6 jajek
  • sól, pieprz
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • 4 łyżki klarowanego masła
  • 2 łyżki szczypiorku, drobno pokrojonego

Przygotowanie:

1Umyć ziemniaki i gotować we wrzątku do miękkości 25-30 minut. Odlać wodę, krótko odparować, obrać i dwukrotnie przecisnąć przez praskę do ziemniaków.

2Dodać do ziemniaków mąkę i śmietanę. Stopniowo wbijać jajka, ciągle mieszając. Przyprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Odstawić ciasto na 20 minut.

3Przygotować twarożek ziołowy. Wymieszać serek z mlekiem, żeby miał kremową konsystencję. Przyprawić solą i pieprzem, dodać zioła. Śmietanę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z twarożkiem, żeby był bardziej puszysty. Do czasu podania trzymać w chłodnym miejscu.

4Włączyć piekarnik, nastawić grzanie na najniższą temperaturę. Rozgrzać nieco klarowanego masła na patelni. Wlać na patelnię tyle ciasta, by pokryło całe dno cieniutką warstwą. Smażyć kolejne naleśniki na średnim ogniu 1-2 minuty, aż się przyrumienią, odwrócić i smażyć z drugiej strony, znów 1-2 minuty. Zdjąć gotowy naleśnik z patelni, położyć na talerzu i wstawić do ciepłego piekarnika. Usmażyć w taki sposób jeszcze 7 kolejnych naleśników. Każdy naleśnik posmarować twarożkiem ziołowym, złożyć na pół i posypać pokrojonym szczypiorkiem. Podawać na ciepło.

Porcja dla:

4 osób