Omlet ze szpinakiem i ricottą

Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
70 min.

Omlet bez dodatku mąki, za to z twarogiem, serem żółtym i szpinakiem. Można też go nazwać zapiekanką. Można go też upiec w multicookerze – w 180 stopniach C w trybie „pieczenie” – będzie gotowy prędzej.

Składniki:

  • 300 g mrożonego szpinaku, rozmrożonego
  • pęczek dymki
  • 4 jajka
  • 400 g twarogu
  • 2 szklanki startego sera żółtego
  • sól i pieprz
  • garść bułki tartej

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 170 stopni C. Wysmarować masłem naczynie do pieczenia (żaroodporne).

2Szpinak rozmrozić i przełożyć do garnka. Gotować na średnim ogniu, mieszając, aż zmięknie (ok. 5 minut). Odcedzić i odcisnąć na sitku.

3Dodać posiekaną dymkę, lekko roztrzepane jajka, twaróg i żółty ser. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego.

4Piec w rozgrzanym piekarniku przez 45 minut. Wyjąć z piekarnika, posypać bułką tartą i wstawić z powrotem na 15 minut.

Porcja dla:

8 osób