10 min.
60 min.
70 min.
Omlet bez dodatku mąki, za to z twarogiem, serem żółtym i szpinakiem. Można też go nazwać zapiekanką. Można go też upiec w multicookerze – w 180 stopniach C w trybie „pieczenie” – będzie gotowy prędzej.
Składniki:
- 300 g mrożonego szpinaku, rozmrożonego
- pęczek dymki
- 4 jajka
- 400 g twarogu
- 2 szklanki startego sera żółtego
- sól i pieprz
- garść bułki tartej
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 170 stopni C. Wysmarować masłem naczynie do pieczenia (żaroodporne).
2Szpinak rozmrozić i przełożyć do garnka. Gotować na średnim ogniu, mieszając, aż zmięknie (ok. 5 minut). Odcedzić i odcisnąć na sitku.
3Dodać posiekaną dymkę, lekko roztrzepane jajka, twaróg i żółty ser. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
4Piec w rozgrzanym piekarniku przez 45 minut. Wyjąć z piekarnika, posypać bułką tartą i wstawić z powrotem na 15 minut.
Porcja dla:
8 osób