Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
35 min.

To najpyszniejsze kluski owocowe. Ich przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale naprawdę warto. Przed podaniem posypać cukrem i cynamonem.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 125 ml mleka
  • 30 g masła, stopionego

Przygotowanie:

1Jajka zmiksować z solą i cukrem. Wmieszać mleko i 30 g stopionego masła. Dodać mąkę i wymieszać całość na gładkie ciasto. Dodać jabłka i wymieszać łyżką.

2W dużym garnku zagotować wodę. Nabrać 2 łyżki ciasta i uformować kluskę. Wrzucić „testową” kluskę na gotującą wodę – jeśli się nie rozpadnie, ciasto jest dobre. Jeśli się rozpadnie – trzeba dodać więcej mąki.

3Uformować resztę klusek i wrzucać na delikatnie gotującą wodę, gotować przez 15 minut. Wyjąć z wody i porządnie odcedzić. Polać stopionym masłem i posypać cukrem i cynamonem.

Porcja dla:

4 osób