Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
35 min.
35 min.
To najpyszniejsze kluski owocowe. Ich przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale naprawdę warto. Przed podaniem posypać cukrem i cynamonem.
Składniki:
- 3 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 125 ml mleka
- 30 g masła, stopionego
Przygotowanie:
1Jajka zmiksować z solą i cukrem. Wmieszać mleko i 30 g stopionego masła. Dodać mąkę i wymieszać całość na gładkie ciasto. Dodać jabłka i wymieszać łyżką.
2W dużym garnku zagotować wodę. Nabrać 2 łyżki ciasta i uformować kluskę. Wrzucić „testową” kluskę na gotującą wodę – jeśli się nie rozpadnie, ciasto jest dobre. Jeśli się rozpadnie – trzeba dodać więcej mąki.
3Uformować resztę klusek i wrzucać na delikatnie gotującą wodę, gotować przez 15 minut. Wyjąć z wody i porządnie odcedzić. Polać stopionym masłem i posypać cukrem i cynamonem.
Porcja dla:
4 osób