Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
90 min.

Prosto z południowych stanów USA wspaniały chleb o smaku jeszcz-owym: zjesz jeden kęs i chcesz jeszcze! Chleb ten można zamrażać.

Składniki:

  • 300 g (1 i 1/2 szklanki) cukru
  • 120 ml (1/2 szklanki) oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 220 g (1 i 3/4 szklanki) przesianej mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli

Przygotowanie:

1Połączyć cukier z olejem i dobrze utrzeć. Dodać jaja i wszystko razem ubić trzepaczką. Wymieszać mąkę z sodą oczyszczoną, solą, cynamonem i gałką muszkatołową i dodać na przemian z wodą do masy z jajami. Domieszać słodkie ziemniaki i posiekane orzechy.

2Wlać ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy wielkości 23×13 cm (lub do 2 mniejszych foremek). Piec w temperaturze 175°C przez około 1 godzinę.

Porcja dla:

1 osoby