20 min.
70 min.
120 min.
Ten klasyczny, tradycyjny placek z Lotaryngii jest tak smaczny, że warto przyrządzić go z podwójnej ilości wszystkich składników. Można wtedy połowę zachować na zapas: 5 minut przed końcem pieczenia trzeba go wyjąć z piekarnika, ostudzić, pokroić na porcje i tak zamrażać.
Składniki:
- 250 g mąki
- 120 g masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 żółtko
- suszony groch do obciążenia spodu
Przygotowanie:
1Wsypać mąkę do miski. Pokroić masło na kawałki. Dodać do mąki wraz z solą, 1 żółtkiem i 1–2 łyżkami wody. Wyrobić na gładkie ciasto najpierw mikserem, a następnie rękami. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię i odłożyć na 30 minut w chłodne miejsce.
2Rozgrzać piekarnik do 180°C. Cienko rozwałkować ciasto na oprószonym mąką blacie kuchennym. Wylepić nim formę, tworząc brzeg na 5 cm.
3Gęsto ponakłuwać ciasto widelcem, pokryć odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia, posypać grochem i piec przez 12 minut. Usunąć papier i groch, i piec nadal przez 20 minut. Wyjąć z piekarnika i nieco ostudzić.
4Wymieszać śmietanę z jajkami, gałkę muszkatołową, pieprzem i solą.
5Biodówkę rozłożyć na cieście, posypać tartym serem i zalać śmietaną wymieszaną z dodatkami.
6Piec przez 25–35 minut. Jeśli powierzchnia będzie zanadto ciemnieć, należy przykryć ją folią aluminiową. Gotowy placek studzić przez 5 minut w formie, następnie wyjąć i podawać jeszcze gorący.
Porcja dla:
8 osób