Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
70 min.
Całkowity czas:
120 min.

Ten klasyczny, tradycyjny placek z Lotaryngii jest tak smaczny, że warto przyrządzić go z podwójnej ilości wszystkich składników. Można wtedy połowę zachować na zapas: 5 minut przed końcem pieczenia trzeba go wyjąć z piekarnika, ostudzić, pokroić na porcje i tak zamrażać.

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 120 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 żółtko
  • suszony groch do obciążenia spodu

Przygotowanie:

1Wsypać mąkę do miski. Pokroić masło na kawałki. Dodać do mąki wraz z solą, 1 żółtkiem i 1–2 łyżkami wody. Wyrobić na gładkie ciasto najpierw mikserem, a następnie rękami. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię i odłożyć na 30 minut w chłodne miejsce.

2Rozgrzać piekarnik do 180°C. Cienko rozwałkować ciasto na oprószonym mąką blacie kuchennym. Wylepić nim formę, tworząc brzeg na 5 cm.

3Gęsto ponakłuwać ciasto widelcem, pokryć odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia, posypać grochem i piec przez 12 minut. Usunąć papier i groch, i piec nadal przez 20 minut. Wyjąć z piekarnika i nieco ostudzić.

4Wymieszać śmietanę z jajkami, gałkę muszkatołową, pieprzem i solą.

5Biodówkę rozłożyć na cieście, posypać tartym serem i zalać śmietaną wymieszaną z dodatkami.

6Piec przez 25–35 minut. Jeśli powierzchnia będzie zanadto ciemnieć, należy przykryć ją folią aluminiową. Gotowy placek studzić przez 5 minut w formie, następnie wyjąć i podawać jeszcze gorący.

Porcja dla:

8 osób