30 min.
30 min.
180 min.
To danie zdecydowanie należy do moich ulubionych – jest przy tym doskonałym sposobem na przemycenie warzyw małym niejadkom! Połączenie pomidorowego sosu, sera i bakłażana wprost rozpływa się w ustach i przeniesie cię do słonecznej Italii.
Składniki:
- 1 litr sosu pomidorowego z bazylią
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 kg bakłażana
- 2 łyżeczki soli morskiej
- 100 g parmezanu, startego
- 100 g sera caciocavallo, startego
- sól do smaku
Przygotowanie:
1Bakłażany umyć, pokroić w plastry i ułożyć na durszlaku nad zlewem lub miską. Oprószyć solą morską i zostawić na 2 godziny.
2Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
3Bakłażany opłukać i osuszyć. Na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć plastry z obu stron.
4Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć trochę sosu i przykryć warstwą bakłażana. Posypać mieszaniną serów. Oprószyć solą. Układać warstwy do wykorzystania składników, kończąc sosem i parmezanem.
5Piec przez około 20 minut, aż wierzch będzie rumiany i ser się roztopi.
Porcja dla:
6 osób