Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
180 min.

To danie zdecydowanie należy do moich ulubionych – jest przy tym doskonałym sposobem na przemycenie warzyw małym niejadkom! Połączenie pomidorowego sosu, sera i bakłażana wprost rozpływa się w ustach i przeniesie cię do słonecznej Italii.

Składniki:

  • 1 litr sosu pomidorowego z bazylią
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 kg bakłażana
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 100 g parmezanu, startego
  • 100 g sera caciocavallo, startego
  • sól do smaku

Przygotowanie:

1Bakłażany umyć, pokroić w plastry i ułożyć na durszlaku nad zlewem lub miską. Oprószyć solą morską i zostawić na 2 godziny.

2Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.

3Bakłażany opłukać i osuszyć. Na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć plastry z obu stron.

4Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć trochę sosu i przykryć warstwą bakłażana. Posypać mieszaniną serów. Oprószyć solą. Układać warstwy do wykorzystania składników, kończąc sosem i parmezanem.

5Piec przez około 20 minut, aż wierzch będzie rumiany i ser się roztopi.

Porcja dla:

6 osób