70 min.
70 min.
620 min.
Pasztet nazwaliśmy odświętnym, ponieważ zawiera wiele różnych smakowitych składników. Może się jednak okazać, że zasmakuje domownikom tak bardzo, że trzeba go będzie robić nie tylko z okazji świąt, ale po prostu na co dzień.
Składniki:
- 2 płaty mrożonego ciasta francuskiego
- 200 g mąki
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
Przygotowanie:
1Połowę mięsa mielonego zalać winem, dodać listki laurowe i zostawić na noc w lodówce.
2Następnego dnia rozłożyć płaty ciasta francuskiego i poczekać, aż się rozmrożą. Wsypać mąkę do dużej miski i zrobić wgłębienie na środku. Pokroić masło na kawałki i rozłożyć je na brzegu mąki. Wbić 1 jajko, wsypać sól i wlać 1–2 łyżki wody do wgłębienia. Zagnieść, zaczynając od środka, na gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię i odłożyć na godzinę do lodówki.
3Pokroić cebule w drobną kostkę, wycisnąć czosnek w prasce. Odkroić skórę od słoniny, resztę pokroić w kostkę. Obrać marchewkę i seler, pokroić w kostkę.
4Zagotować bulion, wrzucić marchewkę i seler, dusić do miękkości przez 6–8 minut. Zmiksować, aż powstanie jednolita masa.
5Wyjąć i wyrzucić listki laurowe z marynowanego mięsa. Dodać resztę mięsa mielonego, cebulę, czosnek, słoninę, bulion z marchewką i selerem, zioła, jajka, tartą bułkę, łyżkę mąki i ziarna zielonego pieprzu; dokładnie wymieszać. Dodać pozostałe przyprawy.
6Rozwałkować cienko plastry ciasta francuskiego na lekko oprószonym mąką blacie kuchennym. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Nasmarować formę masłem.
7Wyjąć z lodówki przygotowane ciasto i rozwałkować na posypanym mąką blacie. Wylepić formę ciastem. Do wewnątrz włożyć nadzienie mięsne i nakryć je krążkiem z ciasta francuskiego. Zrobić otwór w środku ciasta i włożyć do niego tuleję z folii aluminiowej. Powstanie kominek, przez który będzie się ulatniać para podczas pieczenia.
8Z drugiego rozwałkowanego placka wyciąć gwiazdki i ozdobić nimi wierzch pasztetu. Rozbełtać żółtko z mlekiem i posmarować ciasto. Piec przez 65–70 minut, aż wierzch stanie się złotobrązowy. Wyjąć z piekarnika i podawać ciepły, najlepiej z sałatą i czerwonym winem lub piwem.
Porcja dla:
8 osób