Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
40 min.

Ten przepis dostałam od kolegi, który świetnie gotuje a kuchnia włoska to jego kulinarna pasja. Wyjątkowo pyszne danie!

Składniki:

  • 400 g makaronu kokardki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 pomidor, obrany i pokrojony w kostkę
  • 6 suszonych pomidorów, pokrojonych w paski

Przygotowanie:

1W dużej ilości osolonej wody ugotować makaron al dente. Odcedzić.

2Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć czosnek. Dodać świeżego pomidora i paski suszonych pomidorów. Podlać odrobiną wody i, cały czas mieszając, smażyć przez około 15 minut, aż z pomidorów zrobi się sos.

3Dodać oliwki i cukier, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

4Do sosu dodać kulki mozzarelli, podgrzewać na małym ogniu, aż się roztopią i – nie mieszając – wyłożyć na makaron. Udekorować bazylią i od razu podawać.

Porcja dla:

4 osób