Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
05 min.
05 min.
Całkowity czas:
15 min.
15 min.
Pyszny przepis na tradycyjny sos rodem z kuchni francuskiej, na bazie żółtek, masła i octu winnego. Wspaniały ze szparagami lub innymi świeżymi warzywami. Zobacz nasz przepis video z tym sosem!
Składniki:
- 2 łyżeczki posiekanej szalotki
- 2 łyżeczki posiekanego estragonu
- 75 ml białego octu winnego
- 4 żółtka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 szczypta soli
- 225 g stopionego masła
Przygotowanie:
1W rondelku wymieszać szalotkę, estragon i ocet. Gotować na średnim ogniu przez 5 minut, aż pozostanie tylko łyżka płynu. Odcedzić, zachowując płyn.
2Do blendera wlać żółtka, zredukowany ocet i sok z cytryny, i dodać sól. Miksować, stopniowo dodając po jednej łyżeczce stopionego masła, aż połączy się na jednolity sos.
3Podawać posypane dodatkowym estragonem, z warzywami lub rybą.
Porcja dla:
4 osób