Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
05 min.
Całkowity czas:
15 min.

Pyszny przepis na tradycyjny sos rodem z kuchni francuskiej, na bazie żółtek, masła i octu winnego. Wspaniały ze szparagami lub innymi świeżymi warzywami. Zobacz nasz przepis video z tym sosem!

Składniki:

  • 2 łyżeczki posiekanej szalotki
  • 2 łyżeczki posiekanego estragonu
  • 75 ml białego octu winnego
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szczypta soli
  • 225 g stopionego masła

Przygotowanie:

1W rondelku wymieszać szalotkę, estragon i ocet. Gotować na średnim ogniu przez 5 minut, aż pozostanie tylko łyżka płynu. Odcedzić, zachowując płyn.

2Do blendera wlać żółtka, zredukowany ocet i sok z cytryny, i dodać sól. Miksować, stopniowo dodając po jednej łyżeczce stopionego masła, aż połączy się na jednolity sos.

3Podawać posypane dodatkowym estragonem, z warzywami lub rybą.

Porcja dla:

4 osób