20 min.
30 min.
180 min.
Ten słodki chleb idealnie nadaje się na kanapki z kurczaka lub indyka. Ten przepis dostałam od mojej dobrej znajomej z Południowej Karoliny, którą poznałam w Internecie. Miałam przyjemność jeść ten chleb w jej domku na plaży wiosną tego roku. Wychodzą z niego świetne tosty. Nie mogę się doczekać, aby znów go pokroić.
Składniki:
- 350 ml (1 i 1/2 szkl.) mleka
- 4 łyżki masła
- 2 jajka, ubite
- 100 g (1/2 szkl.) cukru
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 550 g (4 szkl.) mąki chlebowej
- 3 łyżeczki aktywnych suchych drożdży
Przygotowanie:
1Podgrzać mleko w małym rondelku, aż zacznie bulgotać, a następnie zdjąć z ognia. Dodać 4 łyżki masła i mieszać, aż się roztopi. Ostudzić do letniej temperatury.
2Wlać mieszaninę mleka do dużej miski. Dodać 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, aromat waniliowy, 4 szklanki mąki chlebowej, drożdże i sól. Dobrze wymieszać.
3Kiedy ciasto będzie dobrze wymieszane, przykryć je ściereczką. Pozostawić na około 45 minut, aż urośnie dwukrotnie.
4Ugnieć ciasto i przełożyć na powierzchnię lekko posypaną mąką. Podzielić ciasto na dwie równe części i uformować bochenki chleba. Włożyć dwa bochenki do lekko nasmarowanych foremek o wymiarach 13×23 cm. Przykryć bochenki wilgotnymi ściereczkami i zostawić na około 40 minut, aby powiększyły swoją objętość dwukrotnie. Tymczasem nagrzać piekarnik do 175°C.
5W małej miseczce wymieszać 1/4 szklanki cukru z 1/4 szklanki brązowego cukru i 1/3 szklanki mąki. Dodawać masło, aż mieszanina będzie grudkowata i będzie przypominać kruszonkę. Odstawić. W oddzielnej misce zmiksować 1 jajko z 1 łyżką wody.
6Posmarować bochenki chleba mieszaniną z jajka i wody, a następnie posypać kruszonką. Piec w temperaturze 175°C przez około 30 minut, aż wierzch nabierze złotego koloru.
Porcja dla:
20 osób