20 min.
10 min.
30 min.
Oto przepis na omlet inny niż zwykle. Zawiera świeże warzywa oraz mięso indyka lub kurczaka. Może zasmakować osobom, które nie lubią mięsa, a powinny jeść nieco więcej białka.
Składniki:
- 100 g mielonego mięsa z indyka
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 200 g pokrojonej kapusty pekińskiej
- 100 g kiełków fasoli
- 30 g mrożonego groszku, rozmrożonego we wrzątku i osuszonego
- 125 g wędzonego indyka lub kurczaka, pokrojonego w cienkie plastry
- 100 g kasztanów wodnych z puszki, pokrojonych w plastry
- 2 cebulki dymki, pokrojone w cienkie plasterki
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- 6 jajek
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- 2 łyżeczki drobno posiekanego świeżego korzenia imbiru
- 2 łyżki wytrawnego sherry
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Wymieszać mielone mięso z 1 łyżeczką sosu sojowego, ugniatając palcami. Rozgrzać olej na dużej patelni (ok. 26 cm średnicy) o grubym dnie, wrzucić mięso i smażyć przez 3-5 minut, mieszając, aż mięso stanie się sypkie. Dodać kapustę pekńską, kiełki, groszek, wędzonego indyka lub kurczaka, kasztany wodne, dymkę i kolendrę. Smażyć przez 2-3 minuty.
2Rozmieszać jajka z czosnkiem, imbirem, sherry i pozostałą łyżeczką sosu sojowego. Wlać na patelnię, rozprowadzając równo po całej powierzchni mięsa. Smażyć, delikatnie mieszając i podnosząc brzegi omletu, aby nie ścięte jajka spływały na dno patelni. Wtedy wstawić patelnię na ruszt (uważając na rączkę, jeśli nie jest żaroodporna) i krótko zapiekać w piekarniku, aż zetną się jajka na wierzchu omletu.
3W tym czasie wymieszać olej sezamowy z sosem sojowym, octem balsamicznym i sosem chili.
4Pokroić omlet na ćwiartki, podawać polany sosem i przybrany kolendrą.
Porcja dla:
4 osób