Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
7240 min.

Kiszona papryka nie jest popularna na polskich stołach, a do sałatek i na kanapki bardzo tę wersję polecam.

Składniki:

  • 3 l wody
  • 3 łyżeczki soli
  • 25 ziaren ziela angielskiego

Przygotowanie:

1Wodę zagotować z solą i zielem angielskim. Wystudzić.

2Papryki umyć, oczyścić z nasion i pokroić na ćwiartki.

3Do słoiczków nakładać paprykę, po 2-3 ząbki czosnku, kawałek kopru, 1 listek laurowy i kilka ziarenek pieprzu.

4Wlać ostudzoną zalewę do słoiczków, zakręcić je i odstawić w zacienione miejsce na kilka (około 5) dni, aż zacznie fermentować i się pienić.

5Po tych kilku dniach w temperaturze pokojowej przenieść paprykę do piwnicy lub innego chłodnego, ciemnego miejsca. Będzie gotowa do spożycia po 2-3 dniach. Można ją tak przechowywać przez kilka miesięcy.

Porcja dla:

8 osób