Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
25 min.
25 min.
Całkowity czas:
7240 min.
7240 min.
Kiszona papryka nie jest popularna na polskich stołach, a do sałatek i na kanapki bardzo tę wersję polecam.
Składniki:
- 3 l wody
- 3 łyżeczki soli
- 25 ziaren ziela angielskiego
Przygotowanie:
1Wodę zagotować z solą i zielem angielskim. Wystudzić.
2Papryki umyć, oczyścić z nasion i pokroić na ćwiartki.
3Do słoiczków nakładać paprykę, po 2-3 ząbki czosnku, kawałek kopru, 1 listek laurowy i kilka ziarenek pieprzu.
4Wlać ostudzoną zalewę do słoiczków, zakręcić je i odstawić w zacienione miejsce na kilka (około 5) dni, aż zacznie fermentować i się pienić.
5Po tych kilku dniach w temperaturze pokojowej przenieść paprykę do piwnicy lub innego chłodnego, ciemnego miejsca. Będzie gotowa do spożycia po 2-3 dniach. Można ją tak przechowywać przez kilka miesięcy.
Porcja dla:
8 osób