Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
20 min.

Mniej tradycyjny przepis na omlet z dodatkiem sardynek. Koper włoski i orzechy piniowe nadają potrawie chrupkości.

Składniki:

  • 400 g sardynek bez ości
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin
  • 20 orzechów piniowych
  • sól i pieprz do smaku
  • 6 jajek
  • 2 bulwy kopru włoskiego, posiekane

Przygotowanie:

1Sardynki opłukać i osuszyć.

2Czosnek zrumienić na oliwie. Dodać sardynki i orzechy, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

3Jajka roztrzepać z solą i pieprzem. Dodać koper i wymieszać. Mieszaniną zalać sardynki na patelni.

4Smażyć, aż spód omletu się zetnie, wówczas patelnię przykryć talerzem i delikatnie odwrócić. Następnie zesunąć omlet z powrotem na patelnię i smażyć z drugiej strony.

5Zestawić z ognia i podawać na gorąco.

Porcja dla:

4 osób