Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
20 min.
20 min.
Mniej tradycyjny przepis na omlet z dodatkiem sardynek. Koper włoski i orzechy piniowe nadają potrawie chrupkości.
Składniki:
- 400 g sardynek bez ości
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin
- 20 orzechów piniowych
- sól i pieprz do smaku
- 6 jajek
- 2 bulwy kopru włoskiego, posiekane
Przygotowanie:
1Sardynki opłukać i osuszyć.
2Czosnek zrumienić na oliwie. Dodać sardynki i orzechy, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
3Jajka roztrzepać z solą i pieprzem. Dodać koper i wymieszać. Mieszaniną zalać sardynki na patelni.
4Smażyć, aż spód omletu się zetnie, wówczas patelnię przykryć talerzem i delikatnie odwrócić. Następnie zesunąć omlet z powrotem na patelnię i smażyć z drugiej strony.
5Zestawić z ognia i podawać na gorąco.
Porcja dla:
4 osób