Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
05 min.
Całkowity czas:
30 min.

Na ostatniej imprezie nasi przyjaciele zupełnie oszaleli na punkcie tej przystawki. A jest to zwykły sos pesto na chlebie z pomidorami śliwkowymi i serem. Zajmuje to trochę czasu, ale jest tego warte. Bazylię przechowuję w taki sposób, że ją wkładam do foremek na lód i zamrażam w kostkach, potem przekładam kostki do torebek i tak trzymam w zamrażalniku do czasu, gdy je potrzebuję. Potem wystarczy rozmrozić i smakować świeże pesto!

Składniki:

  • 125 g świeżych liści bazylii
  • 120 ml (1/2 szkl.) oliwy z oliwek
  • 2 obrane ząbki czosnku
  • 40 g (3/4 szkl.) prażonych orzeszków piniowych
  • 20 g startego parmezanu
  • 1 bochenek (1/2 kg) chleba pszennego lub 1 bagietka
  • 3 pomidory pokrojone w cienkie plasterki
  • 220 g sera mozzarella w plasterkach

Przygotowanie:

1Pesto: w blenderze lub robocie kuchennym zrobić purée z liści bazylii, oliwy i czosnku. Dodać orzeszki piniowe i parmezan, i nadal miksować, aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji.

2Nagrzać piekarnik włączając funkcję „grill”.

3Pokroić chleb na kromki dowolnej grubości i posmarować każdą kromkę warstwą pesto. Na tym położyć po plasterku pomidora i sera mozzarella.

4Poukładać kanapki na dużej blasze do pieczenia. Piec przez 5 minut, aż ser zacznie bulgotać i lekko się zrumieni.

Porcja dla:

16 osób