Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Udka kurczaka nadziewane rozmarynem i jabłkami, duszone w jabłkowym musie. Ciekawe danie na rodzinny obiad.
Składniki:
- 4 udka z kurczaka, ze skórą
- sól i pieprz do smaku
- 1 słodkie jabłko
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 szklanka musu lub przecieru jabłkowego
Przygotowanie:
1Z udek wyciąć kość. Mięso lekko rozbić tłuczkiem. Natrzeć solą i pieprzem z obu stron.
2Jabłko obrać i pokroić w kliny. Włożyć do środka każdego udka, dodać rozmaryn.
3Udka zwinąć w roladki i spiąć wykałaczką.
4Na rozgrzanej patelni smażyć roladki, cały czas odwracając. Nie potrzeba dodawać oleju.
5Po 15 minutach dodać mus jabłkowy, lekko doprawić solą i pieprzem. Smażyć przez kolejne 5 minut.
Porcja dla:
4 osób