Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Udka kurczaka nadziewane rozmarynem i jabłkami, duszone w jabłkowym musie. Ciekawe danie na rodzinny obiad.

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka, ze skórą
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 słodkie jabłko
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 szklanka musu lub przecieru jabłkowego

Przygotowanie:

1Z udek wyciąć kość. Mięso lekko rozbić tłuczkiem. Natrzeć solą i pieprzem z obu stron.

2Jabłko obrać i pokroić w kliny. Włożyć do środka każdego udka, dodać rozmaryn.

3Udka zwinąć w roladki i spiąć wykałaczką.

4Na rozgrzanej patelni smażyć roladki, cały czas odwracając. Nie potrzeba dodawać oleju.

5Po 15 minutach dodać mus jabłkowy, lekko doprawić solą i pieprzem. Smażyć przez kolejne 5 minut.

Porcja dla:

4 osób