45 min.
30 min.
135 min.
Pyszne i lekkie pierogi z kuchni azjatyckiej – manty z wyjątkowym nadzieniem. Tradycyjnie gotuje się je na parze, ale można również ugotować je w wodzie.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 150 ml wody
- 100 g cebuli
- 4 cm korzenia imbiru
- 50 g świeżej mięty
- 300 g mielonej wołowiny
Przygotowanie:
1Mąkę wymieszać z jajkiem i wodą. Wyrobić na jednolite ciasto. Odstawić w chłodne miejsce na godzinę.
2Cebulę posiekać, imbir zetrzeć na tarce, a miętę posiekać. Wymieszać z mięsem.
3Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. Wykroić kółka o średnicy 10-15 cm. Na środek nakładać farsz i zawijać tak, aby powstały sakiewki widoczne na zdjęciu.
4Pierogi układać w naczyniu do gotowania na parze. Gotować przez 25-30 minut (czas gotowania zależy od rodzaju parownika!). Nie zwracaj uwagi na to, co jest nad pierogami na zdjęciu – w tym samym czasie przyrządzam deser :).
5Kiedy pierogi się gotują, przygotować sos. Rozgnieść czosnek i wymieszać z jogurtem. Dodać posiekaną pietruszkę, sól i pieprz do smaku, wymieszać.
Porcja dla:
4 osób