Czas przygotowania:
45 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
135 min.

Pyszne i lekkie pierogi z kuchni azjatyckiej – manty z wyjątkowym nadzieniem. Tradycyjnie gotuje się je na parze, ale można również ugotować je w wodzie.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 150 ml wody
  • 100 g cebuli
  • 4 cm korzenia imbiru
  • 50 g świeżej mięty
  • 300 g mielonej wołowiny

Przygotowanie:

1Mąkę wymieszać z jajkiem i wodą. Wyrobić na jednolite ciasto. Odstawić w chłodne miejsce na godzinę.

2Cebulę posiekać, imbir zetrzeć na tarce, a miętę posiekać. Wymieszać z mięsem.

3Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. Wykroić kółka o średnicy 10-15 cm. Na środek nakładać farsz i zawijać tak, aby powstały sakiewki widoczne na zdjęciu.

4Pierogi układać w naczyniu do gotowania na parze. Gotować przez 25-30 minut (czas gotowania zależy od rodzaju parownika!). Nie zwracaj uwagi na to, co jest nad pierogami na zdjęciu – w tym samym czasie przyrządzam deser :).

5Kiedy pierogi się gotują, przygotować sos. Rozgnieść czosnek i wymieszać z jogurtem. Dodać posiekaną pietruszkę, sól i pieprz do smaku, wymieszać.

Porcja dla:

4 osób