Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Wspaniałe danie z kombinacją ryżu, owoców morza i kukurydzy. Proste do przygotowania, a niezwykle smaczne!

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 szklanka kukurydzy (świeżej lub mrożonej)
  • 1 szklanka ryżu arborio

Przygotowanie:

1Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać czosnek i smażyć przez 1-2 minuty. Dodać kukurydzę.

2Ryż opłukać i dodać do warzyw. Dolać odrobinę wody. Risotto nie gotuje się długo, ale wymaga uważnego dodawania wody po trochę, gdy wcześniejsza porcja zostanie już wchłonięta.

3Ryż gotować przez 10-15 minut, aż będzie miękki.

4Kalmary opłukać i pokroić na krążki. Dodać do ryżu i wymieszać, aby kałamarnica była na dnie patelni. Nie należy dopuścić, aby kalmary się za bardzo skurczyły, bo będą gumowate.

5Posypać solą, pieprzem i posiekaną pietruszką. Dodać masło, wymieszać i podawać.

Porcja dla:

4 osób