10 min.
15 min.
25 min.
Kruche kasztany wodne, mielona wieprzowina, sos sojowy, świeży imbir i przyprawa pięć smaków składają się na smakowity orientalny farsz, którym wypełnia się liście włoskiej kapusty. Tak przyrządzone gołąbki podane z ryżem i sałatką z czerwonej papryki, cykorii i cebuli to szybkie i łatwe danie.
Składniki:
- 500 g chudej mielonej wieprzowiny
- 200 g wodnych kasztanów z puszki, odsączonych i drobno pokrojonych
- 2 łyżeczki przyprawy pięć smaków
- 1 łyżka drobno startego świeżego imbiru
- 2 cebulki dymki, drobno posiekane
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
Przygotowanie:
1Wieprzowinę włożyć do miseczki, dodać kasztany wodne, przyprawę pięć smaków, imbir, dymkę, sos sojowy, czosnek i jajko. Porządnie wymieszać – rękami lub widelcem – aż składniki dobrze się połączą, a następnie podzielić na 8 równych porcji.
2Od każdego liścia kapusty ostrym nożem odciąć podstawę – twardą pozostałość po głąbie. Na każdym liściu ułożyć porcję mięsa z przyprawami, zawinąć.
3Wywar wlać do dolnej części garnka do gotowania na parze. Na górnej części ułożyć gołąbki (zawinięciem do dołu). Przykryć i gotować na parze 15 minut, aż kapusta zmięknie (gołąbki powinny jednak być twardawe w dotyku). Zdjąć górną część naczynia, przechować gołąbki tak, aby nie wystygły.
4Mąkę kukurydzianą zmieszać z 2 łyżkami wody i dodać do wywaru w dolnej części garnka do gotowania na parze. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu, mieszając, aż lekko zgęstnieje. Dodać sos chili.
5Podawać gołąbki polane sosem i posypane pokrojoną dymką.
Porcja dla:
4 osób