Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
70 min.

Takie proste i takie dobre! Udka w sosie sojowym z dodatkiem ketchupu i miodu. Szybki obiad dla całej rodziny, wystarczy dodać ryż, świeżą sałatę i gotowe!

Składniki:

  • 1,5 kg udek z kurczaka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 szklanki (120 g) ketchupu
  • 1/4 łyżeczki miodu (lub syropu kukurydzianego)
  • 1 szczypta granulowanego czosnku

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C.

2Udka kurczaka opłukać i ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skórą do góry.

3W miseczce wymieszać sos sojowy z miodem, ketchupem i czosnkiem. Powstałym sosem posmarować kurczaka, część zachować na smarowanie w trakcie pieczenia.

4Piec odkryte przez około 1 godzinę, co 15 minut smarując kurczaka sosem.

Porcja dla:

4 osób