Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
70 min.
70 min.
Takie proste i takie dobre! Udka w sosie sojowym z dodatkiem ketchupu i miodu. Szybki obiad dla całej rodziny, wystarczy dodać ryż, świeżą sałatę i gotowe!
Składniki:
- 1,5 kg udek z kurczaka
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 szklanki (120 g) ketchupu
- 1/4 łyżeczki miodu (lub syropu kukurydzianego)
- 1 szczypta granulowanego czosnku
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C.
2Udka kurczaka opłukać i ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skórą do góry.
3W miseczce wymieszać sos sojowy z miodem, ketchupem i czosnkiem. Powstałym sosem posmarować kurczaka, część zachować na smarowanie w trakcie pieczenia.
4Piec odkryte przez około 1 godzinę, co 15 minut smarując kurczaka sosem.
Porcja dla:
4 osób