10 min.
80 min.
90 min.
W multicookerze można zrobić pyszny płow (lub inaczej) pilaw nie męcząc się zbytnio. To prosty przepis na płow z kurczakiem i marchewką, dzięki któremu mamy gotowy obiad.
Składniki:
- 1 duża cebula
- 500 g mięsa z kurczaka (bez skóry)
- 1 duża marchewka
- 2 łyżki oleju
- przyprawa do płowa (lub kurkuma, kardamon i pieprz)
- sól
- 3 miarki ryżu (najlepiej długoziarnistego)
- 1 główka czosnku
Przygotowanie:
1Cebulę drobno posiekać, marchew zetrzeć, a kurczaka pokroić w małą kostkę.
2Multicookera ustawić w tryb „pieczenie” na 40 minut. Dodać olej i cebulę i smażyć przez 15 minut, a następnie dodać przyprawy, kurczaka i marchew i piec przez 25 minut.
3Uwaga: ten sam krok można wykonać w trybie „smażenie” (fry) jeśli jest dostępny. Wtedy czas pracy urządzenia trzeba skrócić, bo temperatura smażenia jest wyższa niż pieczenia.
4Ryż dobrze przepłukać, dodać do multicookera wraz z czosnkiem (całą główkę, nieobraną). Zalać wrzątkiem tak, aby poziom wody sięgał centymetr ponad poziom ryżu. Zamknąć pokrywę i ustawić tryb „pilaw” (lub „kasza”).
5Po skończeniu trybu gotowania otworzyć pokrywę, wymieszać ryż, a czosnek wyrzucić.
Porcja dla:
6 osób