Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
80 min.

Te ziemniaki z kiełbasą mogą być przygotowane na grillu lub w piekarniku, zależy od sezonu lub od upodobań kulinarnych.

Składniki:

  • 500 g ziemniaków sałatkowych
  • 500 g marchewki
  • 1 cebula
  • 1 czerwona, 1 zielona i 1 żółta papryka
  • 2 twarde podłużne pomidory
  • 500 g kiełbasy podwawelskiej
  • 75 g masła
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1Obrać ziemniaki, marchewkę i cebulę. Pokroić ziemniaki i marchewkę w plasterki, a cebulę w grube plastry. Oczyścić paprykę i pokroić w paski. Pokroić pomidory w sporą kostkę. Kiełbasę pokroić w plasterki.

2Ułożyć ziemniaki, marchewkę, cebulę, paprykę, pomidory i kiełbasę na dużym kawałku bardzo mocnej folii aluminiowej, zawinąć jej brzegi do góry, żeby powstała płaska foremka. Na wierzchu rozłożyć płatki masła (zeskrobane łyżką z kostki), przyprawić solą oraz pieprzem.

3Z odpowiednio dużego kawałka folii aluminiowej uformować przykrywkę do foremki. Piec potrawę na grillu na węgiel drzewny około 30 minut. Ostrożnie przewrócić składniki łopatką na drugą stronę i piec kolejne 30 minut. Podawać na gorąco.

Porcja dla:

6 osób