Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
65 min.

To klasyczne hiszpańskie danie zasmakuje wielbicielom owoców morza. Przyrządzimy je z czerwonej i żółtej papryki, szparagów i groszku oraz dużych soczystych krewetek tygrysich i kawałków barweny. Ta paella podana z zieloną sałatką to pyszny posiłek, który na długo pozostanie każdemu w pamięci.

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 duża cebula, grubo posiekana
  • duża szczypta nitek szafranu
  • 1 czerwona papryka, grubo posiekana
  • 1 żółta papryka, grubo posiekana
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 250 g brązowego długoziarnistego ryżu
  • 100 ml białego wytrawnego wina

Przygotowanie:

1Rozgrzać oliwę na dużej, głębokiej patelni, wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu 5 minut, aż zmięknie. Namoczyć szafran w 2 łyżeczkach wrzątku.

2Wrzucić na patelnię paprykę i czosnek. Smażyć 3-4 minuty. Dodać ryż, wino, gorący wywar, namoczony szafran, gałązki rozmarynu oraz sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia, przykryć, zmniejszyć ogień na mały i dusić 25 minut, aż ryż będzie prawie miękki. Dolać nieco wywaru, jeśli ryż wchłonie cały płyn przed końcem gotowania.

3Rozgrzać opiekacz do średniej temperatury. Włożyć barwenę do płytkiego żaroodpornego naczynia i opiekać po około 6 minut z każdej strony. Aby sprawdzić, czy ryba jest gotowa, należy wbić czubek noża w okolice kręgosłupa – mięso powinno łatwo się rozdrabniać. Odkroić głowy i ogony, usunąć ości i pokroić mięso (wraz ze skórą) na kawałki wielkości dużego kęsa.

4Dodać główki szparagów i groszek. Wymieszać, przykryć i dusić jeszcze 5 minut. Do tego czasu ryż powinien wchłonąć cały wywar i zrobić się miękki.

5Dodać krewetki i kawałki barweny. Ostrożnie wymieszać z ryżem. Przykryć i dusić jeszcze 4-5 minut, żeby dobrze rozgrzać wszystkie składniki. Podawać z cząstkami cytryny.

Porcja dla:

4 osób