20 min.
45 min.
65 min.
To klasyczne hiszpańskie danie zasmakuje wielbicielom owoców morza. Przyrządzimy je z czerwonej i żółtej papryki, szparagów i groszku oraz dużych soczystych krewetek tygrysich i kawałków barweny. Ta paella podana z zieloną sałatką to pyszny posiłek, który na długo pozostanie każdemu w pamięci.
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- 1 duża cebula, grubo posiekana
- duża szczypta nitek szafranu
- 1 czerwona papryka, grubo posiekana
- 1 żółta papryka, grubo posiekana
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
- 250 g brązowego długoziarnistego ryżu
- 100 ml białego wytrawnego wina
Przygotowanie:
1Rozgrzać oliwę na dużej, głębokiej patelni, wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu 5 minut, aż zmięknie. Namoczyć szafran w 2 łyżeczkach wrzątku.
2Wrzucić na patelnię paprykę i czosnek. Smażyć 3-4 minuty. Dodać ryż, wino, gorący wywar, namoczony szafran, gałązki rozmarynu oraz sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia, przykryć, zmniejszyć ogień na mały i dusić 25 minut, aż ryż będzie prawie miękki. Dolać nieco wywaru, jeśli ryż wchłonie cały płyn przed końcem gotowania.
3Rozgrzać opiekacz do średniej temperatury. Włożyć barwenę do płytkiego żaroodpornego naczynia i opiekać po około 6 minut z każdej strony. Aby sprawdzić, czy ryba jest gotowa, należy wbić czubek noża w okolice kręgosłupa – mięso powinno łatwo się rozdrabniać. Odkroić głowy i ogony, usunąć ości i pokroić mięso (wraz ze skórą) na kawałki wielkości dużego kęsa.
4Dodać główki szparagów i groszek. Wymieszać, przykryć i dusić jeszcze 5 minut. Do tego czasu ryż powinien wchłonąć cały wywar i zrobić się miękki.
5Dodać krewetki i kawałki barweny. Ostrożnie wymieszać z ryżem. Przykryć i dusić jeszcze 4-5 minut, żeby dobrze rozgrzać wszystkie składniki. Podawać z cząstkami cytryny.
Porcja dla:
4 osób