15 min.
50 min.
545 min.
Do karpia dobrze pasują grzyby (tu pieczarki) i białe wino. To klasyczne połączenie zadowoli wszystkich gości na Twojej Wigilii. Zobacz nasz przepis video z tym daniem!
Składniki:
- 4 kawałki oskrobanego i umytego karpia
- sól
- 200 g pieczarek
- 1 duża cebula
- masło do smażenia
- 3 łyżki masła (do zasmażki)
Przygotowanie:
1Karpia natrzeć solą i zostawić na noc w lodówce.
2Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
3Pieczarki wymyć, osuszyć, pokroić w plastry. Dodać pokrojoną w plastry cebulę i dusić na maśle przez 10 minut.
4Zrobić zasmażkę z masła i części mąki, rozprowadzić wodą, dodać sól, pieprz, śmietanę i wino. Do sosu dodać uduszone pieczarki z cebulą i wlać sok z połówki cytryny.
5Karpia obtoczyć w pozostałej mące i obsmażyć z dwóch stron na patelni na maśle.
6Rybę włożyć do naczynia żaroodpornego i zalać sosem.
7Zapiekać 20 minut.
Porcja dla:
4 osób