Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
545 min.

Do karpia dobrze pasują grzyby (tu pieczarki) i białe wino. To klasyczne połączenie zadowoli wszystkich gości na Twojej Wigilii. Zobacz nasz przepis video z tym daniem!

Składniki:

  • 4 kawałki oskrobanego i umytego karpia
  • sól
  • 200 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • masło do smażenia
  • 3 łyżki masła (do zasmażki)

Przygotowanie:

1Karpia natrzeć solą i zostawić na noc w lodówce.

2Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.

3Pieczarki wymyć, osuszyć, pokroić w plastry. Dodać pokrojoną w plastry cebulę i dusić na maśle przez 10 minut.

4Zrobić zasmażkę z masła i części mąki, rozprowadzić wodą, dodać sól, pieprz, śmietanę i wino. Do sosu dodać uduszone pieczarki z cebulą i wlać sok z połówki cytryny.

5Karpia obtoczyć w pozostałej mące i obsmażyć z dwóch stron na patelni na maśle.

6Rybę włożyć do naczynia żaroodpornego i zalać sosem.

7Zapiekać 20 minut.

Porcja dla:

4 osób