Czas przygotowania:
45 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
55 min.

Pakora to potrawa z Indii przygotowana z bakłażana – jest lekko pikantna i pełna smaku. Dip, w którym zanurza się smażone kawałki bakłażana jest lekki i świeży, i studzi nieco ostry smak pakory. To doskonały dodatek do przyjęć w stylu hinduskim.

Składniki:

  • 250 g mąki z ciecierzycy
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki nasion gorczycy, zmiażdżonych
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki nasion kardamonu, zmiażdżonych
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • sól i pieprz do smaku
  • 300 ml wody
  • olej roślinny do głębokiego smażenia
  • 4 bakłażany, obrane i pokrojone w cienkie plastry

Przygotowanie:

1Przygotować sos mieszając kolendrę z miętą, kuminem, curry, imbirem, sokiem z cytryny, jogurtem, solą i pieprzem. Wstawić do lodówki.

2W misce wymieszać mąkę z ciecierzycy z sodą, przyprawami, solą i pieprzem. Stopniowo dodawać 300 ml wody i wymieszać całość trzepaczką, aby uzyskać jednolite, gęste ciasto.

3W patelni na średnim ogniu rozgrzać olej. Gdy będzie bardzo gorący, zanurzać kawałki bakłażana w cieście i kłaść na olej. Smażyć na rumiano przez kilka sekund. Wyjmować łyżką cedzakową i odkładać na ręczniki papierowe. Podawać na ciepło z sosem.

Porcja dla:

8 osób