45 min.
10 min.
55 min.
Pakora to potrawa z Indii przygotowana z bakłażana – jest lekko pikantna i pełna smaku. Dip, w którym zanurza się smażone kawałki bakłażana jest lekki i świeży, i studzi nieco ostry smak pakory. To doskonały dodatek do przyjęć w stylu hinduskim.
Składniki:
- 250 g mąki z ciecierzycy
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki nasion gorczycy, zmiażdżonych
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki nasion kardamonu, zmiażdżonych
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
- sól i pieprz do smaku
- 300 ml wody
- olej roślinny do głębokiego smażenia
- 4 bakłażany, obrane i pokrojone w cienkie plastry
Przygotowanie:
1Przygotować sos mieszając kolendrę z miętą, kuminem, curry, imbirem, sokiem z cytryny, jogurtem, solą i pieprzem. Wstawić do lodówki.
2W misce wymieszać mąkę z ciecierzycy z sodą, przyprawami, solą i pieprzem. Stopniowo dodawać 300 ml wody i wymieszać całość trzepaczką, aby uzyskać jednolite, gęste ciasto.
3W patelni na średnim ogniu rozgrzać olej. Gdy będzie bardzo gorący, zanurzać kawałki bakłażana w cieście i kłaść na olej. Smażyć na rumiano przez kilka sekund. Wyjmować łyżką cedzakową i odkładać na ręczniki papierowe. Podawać na ciepło z sosem.
Porcja dla:
8 osób