Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
30 min.

Dania typu tandoori należą do najzdrowszych pozycji w jadłospisie większości indyjskich restauracji, ponieważ są pieczone bez tłuszczu w specjalnym glinianym piecu. W warunkach domowych podobny rezultat przynosi zastosowanie gorącego rusztu. Opisane poniżej chude piersi kurczaka podaje się z kremową raitą. Posiłek będzie kompletny, jeśli podamy do niego trochę gotowanego ryżu basmati.

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka (ok. 140 g każda), bez skóry i kości
  • olej słonecznikowy, do nasmarowania
  • cząstki cytryny lub limonki
  • listki świeżej kolendry, do przybrania

Przygotowanie:

1Rozgrzać opiekacz do wysokiej temperatury. Wrzucić składniki marynaty do dużej miski i wymieszać. Można też umieścić je w mikserze lub robocie kuchennym i dokładnie zmiksować. Przelać marynatę do miski na tyle dużej, by pomieściła wszystkie piersi kurczaka.

2Zrobić 2 nacięcia z każdej strony piersi. Włożyć mięso do marynaty, obracając, aby dobrze je w niej obtoczyć, i wetrzeć marynatę w nacięcia (jeżeli mamy czas, zostawić je na noc w marynacie w lodówce).

3Posmarować ruszt brytfanny olejem, a potem ułożyć na nim mięso. Opiekać 12–15 minut, obracając na drugą stronę i polewając resztą marynaty, aż z nakłutego nożem mięsa będzie wyciekał przezroczysty sok, a marynata zacznie wyglądać na lekko przypaloną.

4Przenieść mięso na półmisek. Dodać cząstki cytryny lub limonki i przybrać listkami kolendry. Podawać z raitą.

Porcja dla:

4 osób