15 min.
75 min.
90 min.
Dulce de membrillo, czyli galaretka z pigwy, to przysmak hiszpański, który się jada z plasterkiem sera manchego. Cudowny sposób na wykorzystanie pigwy jesienią, gdy jest na nią sezon, a później można ją rozdawać jako podarki na Święta.
Składniki:
- 2 kg pigwy
- 120 ml wody
- cukier (ile będzie trzeba, patrz sposób przygotowania)
Przygotowanie:
1Pigwę obrać i wydrążyć gniazda nasienne. Z grubsza posiekać owoce i przełożyć do garnka o grubym dnie, zalewając wodą. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ognień i delikatnie gotować pod przykryciem przez 30 minut. Na koniec czasu gotowania powinno powstać gęste puree. Zmiksować w blenderze albo przecedzić przez sito, aby miało gładszą konsystencję.
2Zważyć puree i dodać 250 g cukru na każde 500 g puree. Przełożyć puree wraz z cukrem do garnka i gotować bez przykrycia przez 45 minut.
3Przelać mieszaninę do kwadratowej blaszki do pieczenia (tworząc warstwę grubości ok. 2,5 cm) i odstawić, aby ostygła. Kiedy całkowicie ostygnie, pokroić w prostokąty. Owinąć w papier do pieczenia i przechowywać w szczelnym pojemniku.
Porcja dla:
12 osób