Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
75 min.
Całkowity czas:
90 min.

Dulce de membrillo, czyli galaretka z pigwy, to przysmak hiszpański, który się jada z plasterkiem sera manchego. Cudowny sposób na wykorzystanie pigwy jesienią, gdy jest na nią sezon, a później można ją rozdawać jako podarki na Święta.

Składniki:

  • 2 kg pigwy
  • 120 ml wody
  • cukier (ile będzie trzeba, patrz sposób przygotowania)

Przygotowanie:

1Pigwę obrać i wydrążyć gniazda nasienne. Z grubsza posiekać owoce i przełożyć do garnka o grubym dnie, zalewając wodą. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ognień i delikatnie gotować pod przykryciem przez 30 minut. Na koniec czasu gotowania powinno powstać gęste puree. Zmiksować w blenderze albo przecedzić przez sito, aby miało gładszą konsystencję.

2Zważyć puree i dodać 250 g cukru na każde 500 g puree. Przełożyć puree wraz z cukrem do garnka i gotować bez przykrycia przez 45 minut.

3Przelać mieszaninę do kwadratowej blaszki do pieczenia (tworząc warstwę grubości ok. 2,5 cm) i odstawić, aby ostygła. Kiedy całkowicie ostygnie, pokroić w prostokąty. Owinąć w papier do pieczenia i przechowywać w szczelnym pojemniku.

Porcja dla:

12 osób