Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
25 min.

Szybkie i doskonale doprawione danie kuchni indyjskiej – a przy tym bardzo kolorowe. Urad dal, czyli fasola mungo jest do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością albo w supermarketach, ale można ją pominąć.

Składniki:

  • 3 żółte lub czerwone papryki
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka fasoli mungo
  • 1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy
  • 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)

Przygotowanie:

1Z papryki usunąć łodyżkę i nasiona. Resztę pokroić w szerokie paski.

2W patelni rozgrzać olej, dodać fasolę mung, ziarna gorczycy, kumin, papryczkę chilli i asafetydę. smażyć przez 1 minutę, cały czas mieszając, aż nasiona gorczycy zaczną pękać.

3Dodać paprykę i wymieszać wszystko. Posypać mąką z ciecierzycy i kurkumą. Dodać nieco wody, aby mąka się rozpuściła.

4Przykryć i dusić przez 4-5 minut. Wyjąc papryczkę chilli. Doprawić solą. Podawać na gorąco.

Porcja dla:

4 osób