Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
140 min.
Całkowity czas:
155 min.

Pikantno-słodki gulasz z jagnięciny. Cebula podduszona z pomidorami, suszone owoce i soczyste mięso. Smakuje wyśmienicie podawany na ryżu. Równie smaczny przyrządzony z indyka.

Składniki:

  • 2 duże cebule, posiekane
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 6 ząbków czosnku, posiekanych
  • 4 pomidory, pokrojone w kostkę
  • 1 udziec jagnięcy, pokrojony w paski
  • 100 g suszonych moreli, drobno pokrojonych
  • 100 g śliwek kalifornijskich, drobno pokrojonych

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni C. Lekko natłuścić naczynie żaroodporne.

2W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy i podsmażyć cebulę z czosnkiem. Dodać pokrojone pomidory i smażyć przez 10 minut. Przełożyć na talerz.

3Do garnka dodać resztę oliwy i obsmażyć mięso. Dodać cebulę, pomidory, owoce i przyprawy, wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Zalać bulionem i piec przez 2 godziny. W razie konieczności uzupełnić odrobiną bulionu.

Porcja dla:

6 osób