Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
60 min.
60 min.
Przepis ten pochodzi oryginalnie z kuchni bułgarskiej. Zmodyfikowałam go nieco dodając czosnek i bazylię. Pyszny dodatek do obiadu lub z chlebem.
Składniki:
- 1 kg papryki czerwonej
- 1/2 kg pomidorów
- 1/2 kg cebuli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
Przygotowanie:
1Paprykę opłukać, przekroić na pół i oczyścić z gniazd nasiennych.
2Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plasterki.
3Cebulę pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć na oliwie. Dodać czosnek, mieloną paprykę, sól i pieprz, wymieszać i smażyć przez kilka minut.
4Dodać szklankę gorącej wody, paprykę i pomidory, wymieszać i dusić na małym ogniu przez 20 minut.
5Łyżkę mąki rozrobić z odrobiną wody, dodać śmietanę i wymieszać na gładko. Całość dodać do pomidorów z papryką, wymieszać i gotować jeszcze przez 5-10 minut, aż zgęstnieje.
6Przed podaniem posypać bazylią.
Porcja dla:
6 osób