Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
60 min.

Przepis ten pochodzi oryginalnie z kuchni bułgarskiej. Zmodyfikowałam go nieco dodając czosnek i bazylię. Pyszny dodatek do obiadu lub z chlebem.

Składniki:

  • 1 kg papryki czerwonej
  • 1/2 kg pomidorów
  • 1/2 kg cebuli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę

Przygotowanie:

1Paprykę opłukać, przekroić na pół i oczyścić z gniazd nasiennych.

2Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plasterki.

3Cebulę pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć na oliwie. Dodać czosnek, mieloną paprykę, sól i pieprz, wymieszać i smażyć przez kilka minut.

4Dodać szklankę gorącej wody, paprykę i pomidory, wymieszać i dusić na małym ogniu przez 20 minut.

5Łyżkę mąki rozrobić z odrobiną wody, dodać śmietanę i wymieszać na gładko. Całość dodać do pomidorów z papryką, wymieszać i gotować jeszcze przez 5-10 minut, aż zgęstnieje.

6Przed podaniem posypać bazylią.

Porcja dla:

6 osób