10 min.
20 min.
30 min.
Potrawka z kurczaka i warzyw to prosty i zdrowy posiłek do przygotowania w tygodniu. Aby przyrządzić go jeszcze szybciej, można użyć gotowej mrożonki warzyw. Najlepiej smakuje z ryżem.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 350 g filetów z piersi kurczaka, pokrojonych w kostkę
- 1 mała posiekana cebula
- 250 g małych pieczarek
- 1 listek laurowy
- 2 duże gałązki świeżego albo 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 3 duże gałązki świeżego lub 1/2 łyżeczki suszonego estragonu (wg uznania)
- skórka cytrynowa z 1 małej cytryny
Przygotowanie:
1Podgrzać oliwę na dużej patelni z pokrywką. Dodać kurczaka, smażyć, ciągle mieszając, na dużym ogniu przez 3 minuty, aż mięso się przyrumieni. Zmniejszyć ogień. Dodać cebulę, pieczarki, listek laurowy, tymianek, ewentualnie estragon, skórkę cytrynową. Smażyć przez 4 minuty, aż cebula i pieczarki zaczną mięknąć.
2Dodać sherry i wodę, a następnie marchewki i przyprawy do smaku, dokładnie wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i przykryć patelnię. Dusić przez 5 minut.
3Dodać brokuły. Zwiększyć ogień, tak aby płyn zaczął lekko wrzeć. Przykryć i dusić przez 5 minut, aż mięso będzie miękkie. Wyjąć listek laurowy, tymianek i – jeśli dodawaliśmy – estragon.
4Rozmieszać mąkę kukurydzianą w 2 łyżkach zimnej wody, żeby powstała półpłynna pasta. Dodać ją do potrawki i dusić jeszcze przez 2 minuty, ciągle mieszając, aż potrawa zgęstnieje. Przyprawić do smaku, dodać natkę pietruszki i podawać.
Porcja dla:
4 osób