Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
50 min.
50 min.
Ten smaczny gulasz pasuje i na danie obiadowe do ziemniaków czy kaszy, i na ciepłą kolację z chlebem. Ja dodaję boczek i kiełbasę, dzięki czemu leczo jest aromatyczne i sycące.
Składniki:
- 7 plasterków boczku
- 150 g kiełbasy
- 2 duże cebule
- 4 papryki czerwone
- 1 zielona papryka
- 4 pomidory
Przygotowanie:
1Boczek pokroić w paski a kiełbasę w plasterki i chwilę podsmażyć. Cebulę pokroić w kostkę, dodać do kiełbasy i smażyć, aż się zrumieni.
2Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać do kiełbasy i trochę podsmażyć.
3Dodać czosnek, koncentrat i ketchup, wymieszać i dusić przez 5 minut.
4Kostki rosołowe rozpuścić w 500 ml gorącej wody. Zalać leczo i zagotować. Mąkę wymieszać z odrobiną wody i zagęścić gulasz.
Porcja dla:
6 osób