Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
50 min.

Ten smaczny gulasz pasuje i na danie obiadowe do ziemniaków czy kaszy, i na ciepłą kolację z chlebem. Ja dodaję boczek i kiełbasę, dzięki czemu leczo jest aromatyczne i sycące.

Składniki:

  • 7 plasterków boczku
  • 150 g kiełbasy
  • 2 duże cebule
  • 4 papryki czerwone
  • 1 zielona papryka
  • 4 pomidory

Przygotowanie:

1Boczek pokroić w paski a kiełbasę w plasterki i chwilę podsmażyć. Cebulę pokroić w kostkę, dodać do kiełbasy i smażyć, aż się zrumieni.

2Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać do kiełbasy i trochę podsmażyć.

3Dodać czosnek, koncentrat i ketchup, wymieszać i dusić przez 5 minut.

4Kostki rosołowe rozpuścić w 500 ml gorącej wody. Zalać leczo i zagotować. Mąkę wymieszać z odrobiną wody i zagęścić gulasz.

Porcja dla:

6 osób