Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
40 min.

Po prostu ogórki! Świetny i łatwy sposób na wykorzystanie warzyw z własnego ogrodu.

Składniki:

  • 250 g (1 szkl.) octu spirytusowego 5%
  • 1 łyżka soli
  • 440 g (2 szkl.) cukru
  • 720 g ogórków pokrojonych w plasterki
  • 120 g plasterków cebuli
  • 90 g pokrojonej zielonej papryki

Przygotowanie:

1Ocet z solą i cukrem doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Gotować, aż cukier się rozpuści, około 10 minut.

2Ogórki, cebulę i zieloną paprykę włożyć do dużej miski i zalać przygotowanym octem. Przełożyć do sterylnych pojemników i przechowywać w lodówce.

Porcja dla:

64 osób