Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Po prostu ogórki! Świetny i łatwy sposób na wykorzystanie warzyw z własnego ogrodu.
Składniki:
- 250 g (1 szkl.) octu spirytusowego 5%
- 1 łyżka soli
- 440 g (2 szkl.) cukru
- 720 g ogórków pokrojonych w plasterki
- 120 g plasterków cebuli
- 90 g pokrojonej zielonej papryki
Przygotowanie:
1Ocet z solą i cukrem doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Gotować, aż cukier się rozpuści, około 10 minut.
2Ogórki, cebulę i zieloną paprykę włożyć do dużej miski i zalać przygotowanym octem. Przełożyć do sterylnych pojemników i przechowywać w lodówce.
Porcja dla:
64 osób