Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
110 min.

Znakomity na zimno i na ciepło. Taki pasztet wegetariański gości na mym stole w ciągu roku, ale szczególnie upodobał sobie czas Bożego Narodzenia.

Składniki:

  • 2 szklanki fasolki mung
  • sól do smaku
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 cebule, posiekane
  • 1/2 selera startego na tarce
  • 1 marchewka starta na tarce
  • 1 pietruszka starta na tarce
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany

Przygotowanie:

1Fasolkę wypłukać i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, ostudzić i zmielić przez maszynkę. Uwaga: jeśli fasolę namoczymy przez noc to później wystarczy ją gotować 20 minut. Jeśli nie była moczona, to czas gotowania wydłuży się do 40 minut.

2Cebulę zeszklić na rozgrzanej oliwie, dodać seler, marchew, pietruszkę i poddusić całość przez ok 5 minut, aby odparowała woda.

3Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.

4Wymieszać wszystkie składniki, dosmaczyć solą i pieprzem (jeżeli masa będzie zbyt rzadka – dodać bułkę tartą).

5Podłużną foremkę na pasztet wysmarować tłuszczem (oliwą) i posypać bułką tartą.

6Masę warzywną przełożyć do formy i piec w rozgrzanym piekarniku przez ok. 55 minut (sprawdzać patyczkiem).

Porcja dla:

1 osoby