40 min.
60 min.
100 min.
Soczewica jest bogatsza w białko niż inne strączkowe, a jej lekko dymny smak idealnie komponuje się z orzechami w tym wegetariańskim pasztecie pełnym kolorowych warzyw. Podawać z sosem pomidorowym na ciepło.
Składniki:
- 200 g czerwonej soczewicy
- 450 ml bulionu warzywnego
- 1 liść laurowy
- 100 g nerkowców (niesolonych)
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duża cebula, drobno posiekana
- 1 duży lub 2 małe pory, drobno posiekane
- 1 czerwona papryka, pokrojona w małą kostkę
- 100 g pieczarek, drobno posiekanych
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty przez praskę
- 1 łyżka soku z cytryny
- 75 g dojrzałego sera (np. cheddar), startego
- 100 g bułki tartej (najlepiej pełnoziarnistej)
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 jajko, lekko roztrzepane
Przygotowanie:
1Soczewicę opłukać na sicie pod zimną, bieżącą wodą. Odcedzić i przełożyć do rondelka. Dodać bulion i liść laurowy; doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez 15 minut, aż soczewica będzie miękka i wchłonie całą wodę. Od czasu do czasu przemieszać, żeby się nie przypaliła. Na koniec usunąć liść laurowy.
2W tym czasie wsypać orzechy na suchą patelnię teflonową i smażyć na średnim ogniu, często mieszając, aż się lekko przyrumienią. Ostudzić i posiekać.
3Rozgrzać piekarnik do 190°C (gaz: 5). Przygotować keksówkę o pojemności 1,4 litra i wyłożyć ją papierem do pieczenia.
4W patelni rozgrzać oliwę i smażyć cebulę na średnim ogniu przez 5 minut. Połowę cebuli przełożyć do rondelka, w którym później będziemy robić sos. Do cebuli pozostawionej w patelni dodać pory, paprykę, pieczarki i czosnek. Smażyć jeszcze 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać sok z cytryny.
5W misce wymieszać soczewicę z warzywami z patelni. Dodać bułkę tartą, orzechy, 2 łyżki pietruszki, starty ser i jajko. Doprawić do smaku, porządnie wymieszać i przełożyć do przygotowanej foremki. Wyrównać wierzch i przykryć lekko natłuszczoną oliwą folią aluminiową.
6Piec przez 30 minut, a następnie zdjąć folię i piec przez kolejne 30 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Po około 10 minutach pasztet można wyjąć z blaszki i pokroić.
7W czasie, gdy pasztet się piecze, można zrobić sos pomidorowy. Do cebuli odłożonej w rondelku dodać resztę składników na sos. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować przez 20 minut, aż sos zgęstnieje lekko. Dodać pozostałą natkę pietruszki.
Porcja dla:
4 osób