Czas przygotowania:
40 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
100 min.

Soczewica jest bogatsza w białko niż inne strączkowe, a jej lekko dymny smak idealnie komponuje się z orzechami w tym wegetariańskim pasztecie pełnym kolorowych warzyw. Podawać z sosem pomidorowym na ciepło.

Składniki:

  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 450 ml bulionu warzywnego
  • 1 liść laurowy
  • 100 g nerkowców (niesolonych)
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula, drobno posiekana
  • 1 duży lub 2 małe pory, drobno posiekane
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w małą kostkę
  • 100 g pieczarek, drobno posiekanych
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty przez praskę
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 75 g dojrzałego sera (np. cheddar), startego
  • 100 g bułki tartej (najlepiej pełnoziarnistej)
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko, lekko roztrzepane

Przygotowanie:

1Soczewicę opłukać na sicie pod zimną, bieżącą wodą. Odcedzić i przełożyć do rondelka. Dodać bulion i liść laurowy; doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez 15 minut, aż soczewica będzie miękka i wchłonie całą wodę. Od czasu do czasu przemieszać, żeby się nie przypaliła. Na koniec usunąć liść laurowy.

2W tym czasie wsypać orzechy na suchą patelnię teflonową i smażyć na średnim ogniu, często mieszając, aż się lekko przyrumienią. Ostudzić i posiekać.

3Rozgrzać piekarnik do 190°C (gaz: 5). Przygotować keksówkę o pojemności 1,4 litra i wyłożyć ją papierem do pieczenia.

4W patelni rozgrzać oliwę i smażyć cebulę na średnim ogniu przez 5 minut. Połowę cebuli przełożyć do rondelka, w którym później będziemy robić sos. Do cebuli pozostawionej w patelni dodać pory, paprykę, pieczarki i czosnek. Smażyć jeszcze 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać sok z cytryny.

5W misce wymieszać soczewicę z warzywami z patelni. Dodać bułkę tartą, orzechy, 2 łyżki pietruszki, starty ser i jajko. Doprawić do smaku, porządnie wymieszać i przełożyć do przygotowanej foremki. Wyrównać wierzch i przykryć lekko natłuszczoną oliwą folią aluminiową.

6Piec przez 30 minut, a następnie zdjąć folię i piec przez kolejne 30 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Po około 10 minutach pasztet można wyjąć z blaszki i pokroić.

7W czasie, gdy pasztet się piecze, można zrobić sos pomidorowy. Do cebuli odłożonej w rondelku dodać resztę składników na sos. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować przez 20 minut, aż sos zgęstnieje lekko. Dodać pozostałą natkę pietruszki.

Porcja dla:

4 osób