Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
30 min.

Prosty i mniej tradycyjny sposób na sos pesto. Czosnek jest gotowany w bulionie warzywnym, a następnie mieszany z resztą składników, co nadaje potrawie ciekawego smaku. Spróbujcie sami!

Składniki:

  • 2/3 szklanki (160 ml) bulionu warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka (40 g) świeżych liści bazylii
  • 1/3 szklanki (25 g) startego parmezanu
  • 2 łyżki orzechów piniowych
  • 350 g makaronu penne
  • 2 duże pomidory, posiekane

Przygotowanie:

1Bulion zagotować z czosnkiem. Gotować przez 5 minut, aż czosnek zmięknie.

2W blenderze posiekać bazylię, dodać przestudzony bulion, ser i orzechy, zmiksować. Pesto może być przechowywane przez 24 godziny w szczelnie zamkniętym pojemniku.

3Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody al dente. Odcedzić, włożyć z powrotem do garnka i wymieszać z pesto. Dodać pomidory i podawać.

Porcja dla:

4 osób