Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Prosty i mniej tradycyjny sposób na sos pesto. Czosnek jest gotowany w bulionie warzywnym, a następnie mieszany z resztą składników, co nadaje potrawie ciekawego smaku. Spróbujcie sami!
Składniki:
- 2/3 szklanki (160 ml) bulionu warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka (40 g) świeżych liści bazylii
- 1/3 szklanki (25 g) startego parmezanu
- 2 łyżki orzechów piniowych
- 350 g makaronu penne
- 2 duże pomidory, posiekane
Przygotowanie:
1Bulion zagotować z czosnkiem. Gotować przez 5 minut, aż czosnek zmięknie.
2W blenderze posiekać bazylię, dodać przestudzony bulion, ser i orzechy, zmiksować. Pesto może być przechowywane przez 24 godziny w szczelnie zamkniętym pojemniku.
3Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody al dente. Odcedzić, włożyć z powrotem do garnka i wymieszać z pesto. Dodać pomidory i podawać.
Porcja dla:
4 osób