Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
55 min.

To pyszne danie to klasyk na włoskich stołach – aromatyczna papryka duszona w sosie pomidorowym. Wspaniale smakuje z chrupiącym chlebem o każdej porze dnia!

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwona cebula, posiekana
  • 1 kg kolorowej papryki, pokrojonej w paski
  • 500 g passaty (lub soku pomidorowego)
  • 1 łyżka posiekanych kaparów
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i cebulę, smażyć, aż cebula zmięknie.

2Wyjąć czosnek i dodać paprykę. Przykryć i dusić przez 30 minut. Następnie dodać passatę, wymieszać i chwilę gotować, aż papryka będzie miękka.

3Dodać kapary, sól i pieprz do smaku – gotowe!

Porcja dla:

6 osób