Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
55 min.
55 min.
To pyszne danie to klasyk na włoskich stołach – aromatyczna papryka duszona w sosie pomidorowym. Wspaniale smakuje z chrupiącym chlebem o każdej porze dnia!
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 czerwona cebula, posiekana
- 1 kg kolorowej papryki, pokrojonej w paski
- 500 g passaty (lub soku pomidorowego)
- 1 łyżka posiekanych kaparów
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i cebulę, smażyć, aż cebula zmięknie.
2Wyjąć czosnek i dodać paprykę. Przykryć i dusić przez 30 minut. Następnie dodać passatę, wymieszać i chwilę gotować, aż papryka będzie miękka.
3Dodać kapary, sól i pieprz do smaku – gotowe!
Porcja dla:
6 osób