Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
08 min.
Całkowity czas:
78 min.

Zdrowa i pyszna propozycja z grilla – pstrąg nadziewany ziołami. Tymianek, rozmaryn, czosnek, cytryna i chili sprawiają, że ryba jest doskonała! Zobacz nasz przepis video z tym pstrągiem!

Składniki:

  • 1 cytryna
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 garstka posiekanego świeżego tymianku
  • 1 garstka posiekanego świeżego rozmarynu
  • 1 garść ząbków czosnku
  • 1 łyżka chili w płatkach
  • 4 wypatroszone pstrągi
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Cytrynę przekroić na pół. Jedną połówkę odłożyć do dekoracji, drugą pokroić na ćwiartki a następnie na plasterki.

2Plasterki cytryny wymieszać z oliwą, tymiankiem, rozmarynem, czosnkiem i chili.

3Pstrągi oprószyć solą i pieprzem w środku i na zewnątrz. Do każdego pstrąga nałożyć 1/4 mieszaniny oliwy z ziołami. Odstawić na godzinę.

4Rozgrzać grill do średniej temperatury. Natłuścić ruszt.

5Grillować pstrągi przez 4 minuty z każdej strony, aż ryba da się z łatwością rozdzielać widelcem.

Porcja dla:

4 osób