Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
08 min.
08 min.
Całkowity czas:
78 min.
78 min.
Zdrowa i pyszna propozycja z grilla – pstrąg nadziewany ziołami. Tymianek, rozmaryn, czosnek, cytryna i chili sprawiają, że ryba jest doskonała! Zobacz nasz przepis video z tym pstrągiem!
Składniki:
- 1 cytryna
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 garstka posiekanego świeżego tymianku
- 1 garstka posiekanego świeżego rozmarynu
- 1 garść ząbków czosnku
- 1 łyżka chili w płatkach
- 4 wypatroszone pstrągi
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Cytrynę przekroić na pół. Jedną połówkę odłożyć do dekoracji, drugą pokroić na ćwiartki a następnie na plasterki.
2Plasterki cytryny wymieszać z oliwą, tymiankiem, rozmarynem, czosnkiem i chili.
3Pstrągi oprószyć solą i pieprzem w środku i na zewnątrz. Do każdego pstrąga nałożyć 1/4 mieszaniny oliwy z ziołami. Odstawić na godzinę.
4Rozgrzać grill do średniej temperatury. Natłuścić ruszt.
5Grillować pstrągi przez 4 minuty z każdej strony, aż ryba da się z łatwością rozdzielać widelcem.
Porcja dla:
4 osób