Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
55 min.

Pyszna zapiekanka z rybą, cebulką i dużą ilością sera mozzarella, który fantastycznie się ciągnie! Dorsz sprawdza się tu doskonale, ale można użyć dowolnej ryby. Najlepiej podawać z warzywami gotowanymi na parze.

Składniki:

  • 1 pęczek cebuli dymki, posiekanej
  • 4 jajka
  • 250 ml mleka
  • 125 g mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 500 g filetu z ryby, pokrojonego w kostkę
  • 100 g mozzarelli

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.

2Na małą patelnię wlać odrobinę wody, dodać cebulkę i gotować przez 7-10 minut, od czasu do czasu mieszając.

3Jajka zmiksować z mlekiem, mąką, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

4Kawałki ryby ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Dodać cebulkę, posypać połową sera i zalać masą jajeczną. Posypać pozostałym serem.

5Piec przez 20 minut. Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec jeszcze przez 15 minut.

Porcja dla:

5 osób