Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
55 min.
55 min.
Pyszna zapiekanka z rybą, cebulką i dużą ilością sera mozzarella, który fantastycznie się ciągnie! Dorsz sprawdza się tu doskonale, ale można użyć dowolnej ryby. Najlepiej podawać z warzywami gotowanymi na parze.
Składniki:
- 1 pęczek cebuli dymki, posiekanej
- 4 jajka
- 250 ml mleka
- 125 g mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 500 g filetu z ryby, pokrojonego w kostkę
- 100 g mozzarelli
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
2Na małą patelnię wlać odrobinę wody, dodać cebulkę i gotować przez 7-10 minut, od czasu do czasu mieszając.
3Jajka zmiksować z mlekiem, mąką, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
4Kawałki ryby ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Dodać cebulkę, posypać połową sera i zalać masą jajeczną. Posypać pozostałym serem.
5Piec przez 20 minut. Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec jeszcze przez 15 minut.
Porcja dla:
5 osób