Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
50 min.
50 min.
Smaczna przystawka, a także dodatek do wielu kolorowych sałatek. Marynowane pieczarki dodają smaku nawet najprostszym potrawom.
Składniki:
- 1 kg małych pieczarek
- 1 łyżeczka soli
- 3 marchewki
- 20 sztuk małych cebulek
- 10 liści laurowych
- gorczyca
- ziele angielskie
- pieprz czarny ziarnisty
Przygotowanie:
1Pieczarki oczyścić, obrać i gotować 10 minut w wodzie z łyżeczką soli.
2Marchewki umyć, obrać i pokroić na plasterki.
3Zalewa: wodę z octem, cukrem i solą gotować przez 10 minut.
4Do słoiczków, między pieczarki, włożyć po listku laurowym, po 2 małe cebulki, parę plasterków marchwi, kilka ziarenek pieprzu, gorczycy i ziela angielskiego. Wlać zalewę, aby zakrywała grzybki.
5Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować ok. 20 minut, po czym odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.
6Grzybki są gotowe do spożycia już po kilku dniach.
Porcja dla:
10 osób