Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
50 min.

Smaczna przystawka, a także dodatek do wielu kolorowych sałatek. Marynowane pieczarki dodają smaku nawet najprostszym potrawom.

Składniki:

  • 1 kg małych pieczarek
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 marchewki
  • 20 sztuk małych cebulek
  • 10 liści laurowych
  • gorczyca
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny ziarnisty

Przygotowanie:

1Pieczarki oczyścić, obrać i gotować 10 minut w wodzie z łyżeczką soli.

2Marchewki umyć, obrać i pokroić na plasterki.

3Zalewa: wodę z octem, cukrem i solą gotować przez 10 minut.

4Do słoiczków, między pieczarki, włożyć po listku laurowym, po 2 małe cebulki, parę plasterków marchwi, kilka ziarenek pieprzu, gorczycy i ziela angielskiego. Wlać zalewę, aby zakrywała grzybki.

5Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować ok. 20 minut, po czym odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.

6Grzybki są gotowe do spożycia już po kilku dniach.

Porcja dla:

10 osób