Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
180 min.
Całkowity czas:
210 min.

Pyszny i prosty przepis na polędwicę wieprzową. To mój ulubiony sposób, mięso wychodzi aromatyczne i soczyste. Najlepiej smakuje z ziemniakami i duszonymi jabłkami.

Składniki:

  • 2 kg polędwicy wieprzowej
  • 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżki mielonego pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • 1/2 szklanki (120 ml) octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 165 stopni C.

2Nożem ponacinać polędwicę tak, aby można było wetknąć w otwory plasterki czosnku. Oprószyć solą i pieprzem. Na dno żaroodpornego naczynia włożyć liście laurowe i położyć na nich mięso. W miseczce wymieszać ocet z tymiankiem i polać polędwicę.

3Piec przez 3 godziny – do momentu, aż wewnętrzna temperatura mięsa osiągnie 70 stopni C. W trakcie pieczenia mięso polewać wyciekającym sosem.

4Po wyjęciu z piekarnika pieczeń odstawić na 10 minut, a następnie kroić i podawać.

Porcja dla:

12 osób