Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
40 min.

Krążki z ciasta francuskiego napełnione nadzieniem cebulowym smakują najlepiej prosto z piekarnika. Podajmy je z pyszną sałatą.

Składniki:

  • 250 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 2 małe czerwone cebule
  • 4 duże szalotki
  • 1 jajko
  • 12 gałązek tymianku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Ułożyć płaty ciasta francuskiego na blacie i rozmrozić. Obrać czerwoną cebulę i szalotkę. Cebulę pokroić w cienkie plasterki, a szalotkę na ćwiartki. Nagrzać piekarnik do 220°C. Zwilżyć wodą blachę do pieczenia.

2Rozwałkować połowę ciasta francuskiego na blacie cienko posypanym mąką, na prostokąt o wymiarach 30 x 15 cm. Drugą połowę rozwałkować w taki sam sposób. Posługując się spodeczkiem jako szablonem, wyciąć z każdego prostokąta 2 krążki ciasta o średnicy 13–15 cm. Ułożyć je na blasze do pieczenia.

3Rozbełtać jajko widelcem i pędzlem kuchennym posmarować nim powierzchnie krążków ciasta. Położyć na środku każdego krążka 1/4 przygotowanej ilości pokrojonej cebuli i szalotki, zostawiając wokół wolny brzeg szerokości 2 cm.

4Umyć i osuszyć tymianek. W środek nadzienia każdej miseczki z ciasta włożyć po trzy gałązki. Pokropić oliwą, przyprawić solą i pieprzem do smaku.

5Piec miseczki przez 20 minut, aż staną się złotobrązowe, a ich brzegi wyraźnie urosną.

6Przygotować sałatę. Umyć i osuszyć liście szpinaku i rukiew wodną; wrzucić do salaterki. Posiekać orzechy włoskie i dodać do sałaty.

7Przyrządzić sos. Ściąć ostrym nożem skórkę sera pleśniowego i pokruszyć go drobno do niewielkiej miseczki. Dodać śmietanę i dobrze wymieszać. Dodać olej z orzechów włoskich i ocet z sherry. Przyprawić do smaku pieprzem.

8Wlać sos do salaterki i wymieszać. Wyjąć miseczki cebulowe na talerze, dodać do każdej porcję sałaty i tak podawać.

Porcja dla:

8 osób