20 min.
20 min.
40 min.
Krążki z ciasta francuskiego napełnione nadzieniem cebulowym smakują najlepiej prosto z piekarnika. Podajmy je z pyszną sałatą.
Składniki:
- 250 g mrożonego ciasta francuskiego
- 2 małe czerwone cebule
- 4 duże szalotki
- 1 jajko
- 12 gałązek tymianku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Ułożyć płaty ciasta francuskiego na blacie i rozmrozić. Obrać czerwoną cebulę i szalotkę. Cebulę pokroić w cienkie plasterki, a szalotkę na ćwiartki. Nagrzać piekarnik do 220°C. Zwilżyć wodą blachę do pieczenia.
2Rozwałkować połowę ciasta francuskiego na blacie cienko posypanym mąką, na prostokąt o wymiarach 30 x 15 cm. Drugą połowę rozwałkować w taki sam sposób. Posługując się spodeczkiem jako szablonem, wyciąć z każdego prostokąta 2 krążki ciasta o średnicy 13–15 cm. Ułożyć je na blasze do pieczenia.
3Rozbełtać jajko widelcem i pędzlem kuchennym posmarować nim powierzchnie krążków ciasta. Położyć na środku każdego krążka 1/4 przygotowanej ilości pokrojonej cebuli i szalotki, zostawiając wokół wolny brzeg szerokości 2 cm.
4Umyć i osuszyć tymianek. W środek nadzienia każdej miseczki z ciasta włożyć po trzy gałązki. Pokropić oliwą, przyprawić solą i pieprzem do smaku.
5Piec miseczki przez 20 minut, aż staną się złotobrązowe, a ich brzegi wyraźnie urosną.
6Przygotować sałatę. Umyć i osuszyć liście szpinaku i rukiew wodną; wrzucić do salaterki. Posiekać orzechy włoskie i dodać do sałaty.
7Przyrządzić sos. Ściąć ostrym nożem skórkę sera pleśniowego i pokruszyć go drobno do niewielkiej miseczki. Dodać śmietanę i dobrze wymieszać. Dodać olej z orzechów włoskich i ocet z sherry. Przyprawić do smaku pieprzem.
8Wlać sos do salaterki i wymieszać. Wyjąć miseczki cebulowe na talerze, dodać do każdej porcję sałaty i tak podawać.
Porcja dla:
8 osób