Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
90 min.
90 min.
Całkowity czas:
110 min.
110 min.
Bardzo łatwa do przyrządzenia, tania i smaczna. Jedyny minus to jej kaloryczność, dlatego najczęściej piekę ją na Święta 🙂
Składniki:
- 800 g-1 kg surowego boczku
- główka czosnku, obrać każdy ząbek i rozgnieść
- sól i pieprz do smaku
- ½ pęczka świeżego tymianku
- ½ pęczka świeżej natki pietruszki
- ½ pęczka świeżej bazylii
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
2Płat boczku rozciąć w miarę potrzeby i lekko rozbić, tak aby można było zwinąć go w rulon. Natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.
3Zioła dokładnie umyć i wszystkie razem drobno poszatkować, rozłożyć równomiernie na boczku.
4Boczek zwinąć w rulon i mocno obwiązać nitką kuchenną.
5Na rozgrzanej patelni teflonowej (najlepiej bez dodatku tłuszczu) lekko obsmażyć boczek ze wszystkich stron, a następnie włożyć do żaroodpornego naczynia i piec około 90 minut.
Porcja dla:
8 osób