Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
110 min.

Bardzo łatwa do przyrządzenia, tania i smaczna. Jedyny minus to jej kaloryczność, dlatego najczęściej piekę ją na Święta 🙂

Składniki:

  • 800 g-1 kg surowego boczku
  • główka czosnku, obrać każdy ząbek i rozgnieść
  • sól i pieprz do smaku
  • ½ pęczka świeżego tymianku
  • ½ pęczka świeżej natki pietruszki
  • ½ pęczka świeżej bazylii

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.

2Płat boczku rozciąć w miarę potrzeby i lekko rozbić, tak aby można było zwinąć go w rulon. Natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.

3Zioła dokładnie umyć i wszystkie razem drobno poszatkować, rozłożyć równomiernie na boczku.

4Boczek zwinąć w rulon i mocno obwiązać nitką kuchenną.

5Na rozgrzanej patelni teflonowej (najlepiej bez dodatku tłuszczu) lekko obsmażyć boczek ze wszystkich stron, a następnie włożyć do żaroodpornego naczynia i piec około 90 minut.

Porcja dla:

8 osób