10 min.
25 min.
35 min.
Prosty przepis na ulubione danie Nowej Anglii: rybę z frytkami. Podawać cytryną, sosem tatarskim lub octem słodowym.
Składniki:
- 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski
- 125 g (1 szkl.) mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie:
1Włożyć ziemniaki do średniej miski z zimną wodą. W oddzielnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem. Następnie wmieszać mleko i jajko, mieszając, aż mieszanina będzie gładka. Odstawić na 20 minut.
2W dużym garnku lub w głębokiej patelni rozgrzać olej do 175°C.
3Smażyć ziemniaki w gorącym oleju, aż zmiękną. Odsączyć na papierowych ręcznikach.
4Zanurzać rybę w cieście, po jednym kawałku na raz, a następnie wkładać do gorącego oleju. Smażyć, aż ryba będzie złocistego koloru. W razie potrzeby zwiększyć ogień, aby olej w patelni utrzymywał 175°C. Dobrze odsączyć na papierowych ręcznikach.
5Smażyć ziemniaki ponownie od 1 do 2 minut, co doda im chrupkości.
Porcja dla:
4 osób