30 min.
20 min.
50 min.
Nie każda mama wie, że dzieci uwielbiają oliwki. Są kolorowe, pyszne i co najważniejsze zdrowe. Doskonale komponują się z ulubionymi potrawami maluchów. Magiczne właściwości hiszpańskich oliwek sprawiają, że łącząc je z różnymi, czasami zaskakującymi składnikami, w jednej chwili zmieniają się w smakowite dania, które zadowolą nawet najbardziej wybrednego malca.
Składniki:
- 15 posiekanych hiszpańskich oliwek
- bułka tarta
- 4 filety z mintaja, pokrojone na mniejsze kawałki
- roztrzepane jajko
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1Oliwki posiekaj w drobniutkie kawałeczki i wymieszaj z bułką tartą.
2W oddzielnych miseczkach przygotuj roztrzepane jajko oraz bułkę tartą wymieszaną z kawałeczkami oliwek.
3W międzyczasie rozgrzej patelnię z odrobiną oliwy.
4Fileciki oprósz solą i pieprzem i kolejno zanurzaj w jajku i panierce. Smaż do momentu uzyskania złotego koloru. Udekoruj krążkami z oliwek, tworząc w ten sposób smaczne wesołe ciuchcie. Podawaj niejadkowi z sałatką i oliwkami.
Porcja dla:
8 osób