Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
50 min.

Nie każda mama wie, że dzieci uwielbiają oliwki. Są kolorowe, pyszne i co najważniejsze zdrowe. Doskonale komponują się z ulubionymi potrawami maluchów. Magiczne właściwości hiszpańskich oliwek sprawiają, że łącząc je z różnymi, czasami zaskakującymi składnikami, w jednej chwili zmieniają się w smakowite dania, które zadowolą nawet najbardziej wybrednego malca.

Składniki:

  • 15 posiekanych hiszpańskich oliwek
  • bułka tarta
  • 4 filety z mintaja, pokrojone na mniejsze kawałki
  • roztrzepane jajko
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1Oliwki posiekaj w drobniutkie kawałeczki i wymieszaj z bułką tartą.

2W oddzielnych miseczkach przygotuj roztrzepane jajko oraz bułkę tartą wymieszaną z kawałeczkami oliwek.

3W międzyczasie rozgrzej patelnię z odrobiną oliwy.

4Fileciki oprósz solą i pieprzem i kolejno zanurzaj w jajku i panierce. Smaż do momentu uzyskania złotego koloru. Udekoruj krążkami z oliwek, tworząc w ten sposób smaczne wesołe ciuchcie. Podawaj niejadkowi z sałatką i oliwkami.

Porcja dla:

8 osób