Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
70 min.
Całkowity czas:
570 min.

Aromatyczna i soczysta pieczeń z cielęciny. Najlepiej przygotować ją z udźca, wtedy przed pieczeniem mięso warto obwiązać nicią kuchenną, aby potem kroić je w ładne plastry.

Składniki:

  • 1 kg cielęciny bez kości

Przygotowanie:

1Mięso opłukać, osuszyć i związać nicią kuchenną. Włożyć do naczynia.

2Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę i czosnek. Zalać winem, dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i tymianek, zagotować i zalać mięso. Przykryć i wstawić do lodówki na noc.

3Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C.

4Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Mięso wyjąć z marynaty i przełożyć do naczynia. Oprószyć rozmarynem, solą i pieprzem. Piec przez godzinę, od czasu do czasu polewając mięso marynatą. Upieczone mięso odstawić na 20 minut, następnie zdjąć nić i kroić w plastry.

Porcja dla:

6 osób