Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
70 min.
70 min.
Całkowity czas:
570 min.
570 min.
Aromatyczna i soczysta pieczeń z cielęciny. Najlepiej przygotować ją z udźca, wtedy przed pieczeniem mięso warto obwiązać nicią kuchenną, aby potem kroić je w ładne plastry.
Składniki:
- 1 kg cielęciny bez kości
Przygotowanie:
1Mięso opłukać, osuszyć i związać nicią kuchenną. Włożyć do naczynia.
2Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę i czosnek. Zalać winem, dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i tymianek, zagotować i zalać mięso. Przykryć i wstawić do lodówki na noc.
3Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C.
4Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Mięso wyjąć z marynaty i przełożyć do naczynia. Oprószyć rozmarynem, solą i pieprzem. Piec przez godzinę, od czasu do czasu polewając mięso marynatą. Upieczone mięso odstawić na 20 minut, następnie zdjąć nić i kroić w plastry.
Porcja dla:
6 osób