15 min.
180 min.
195 min.
Jest to bardzo sycące danie, bo jedną golonką mogą się najeść dwie osoby. Ostatnio piekłem je na przyjęcie z okazji Oktoberfestu i była hitem tej imprezy!
Składniki:
- 2 golonki wieprzowe
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka kminu rzymskiego
- 250 ml wrzącej wody lub lekkiego piwa
- 250 m słonej wody
Przygotowanie:
1W dużym garnku zagotować wodę.
2Włożyć golonki (obydwie jednocześnie lub osobno) do wrzącej wody, skórą do dołu. Doprowadzić do wrzenia i gotować delikatnie przez 15 minut. Ostrożnie wyjąć z wody. Odstawić, aby lekko ostygły, a następnie naciąć skórę w kratkę.
3Rozgrzać piekarnik do 220 C.
4Natrzeć golonki solą i czosnkiem, posypać kminem rzymskim. Włożyć je do żeliwnej patelni i wstawić do piekarnika, następnie polać wrzącą wodą lub wrzącym piwem i piec przez 1 godzinę. Często odwracać i polewać wytopionym sosem.
5Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 180 C. Piec przez kolejne 30 minut, często odwracając i polewając mięso. W razie potrzeby dolać więcej wody lub piwa, aby na dnie patelni zawsze był sos.
6Aby skórka była chrupiąca należy ją co 15 minut spryskiwać słoną wodą.
7Sos z dna patelni przelać do sosjerki i doprawić solą i pieprzem. Podawać wraz z golonką.
8Podawać z kiszoną kapustą, ziemniakami i sałatą.
Porcja dla:
4 osób